Skip to content

Vraag je je af of je met MS een relatie kunt hebben? Het antwoord is simpel: ja! Wel zijn er een paar dingen waarmee je rekening kunt houden. Bijvoorbeeld dat MS niet alleen invloed heeft op jouw leven, maar ook op dat van je partner. Hij of zij wordt er elke dag mee geconfronteerd.

Natuurlijk is het niet altijd lastig voor je partner. De kans is groot dat jullie heel erg naar elkaar toe groeien. En dat jullie meer genieten van dagelijkse dingen. Bedenk je dat in elke relatie weleens moeilijkheden zijn. MS kan zorgen voor extra spanningen, maar hiermee kunnen jullie prima rekening houden.

Samen diagnose MS verwerken

Krijg je de diagnose MS? Dan kun je je boos, verdrietig en somber voelen. Een heel normale reactie, want je verwerkt de diagnose die inslaat als een bom. Maar vergeet niet dat je partner jouw diagnose óók moet verwerken. Ook zijn of haar toekomst ziet er opeens anders uit.

Tip:

  • Krijg je net te horen dat je MS hebt? Dan verwacht je misschien volop steun van je partner. Maar hij of zij heeft zelf óók veel verdriet en zorgen: hij of zij kan die steun dan moeilijk geven. Stel je verwachtingspatroon bij en verwerk de diagnose samen.

Jouw klachten van dichtbij

Vermoeidheid, pijn, seksuele belemmeringen of plasproblemen: je partner maakt jouw klachten van heel dichtbij mee. Zelfs iets kleins als even met vrienden uit eten gaan, kan onzeker zijn. Vaak weet je vooraf niet of je die dag moe bent. Het kan zomaar zijn dat je uitgeput bent, en dat je afzegt. Besef dat dit ook gevolgen heeft voor je partner.

Tip:

  • Leef je een beetje in in de situatie van je partner. Besef dat jouw MS voor hem of haar ook niet gemakkelijk is.

Praat met een psycholoog

MS is niet niks. Jij en je partner moeten de aandoening een plekje zien te geven. Praat met elkaar, want MS raakt jullie beiden. Ook jouw partner krijgt te maken met allerlei emoties. Komen jullie er zelf niet uit? Dan is het misschien verstandig om te praten met een psycholoog.

Tip:

  • Probeer je MS samen met je geliefde een plekje te geven. Zoek samen naar informatie over MS. Betrek je partner erbij. Ook een goede psycholoog kan jullie helpen.

Je partners taak verandert

Gelukkig hoeft het niet zo te zijn dat je veel verzorging nodig hebt. Wel is het zo dat je partner je waarschijnlijk vaker moet helpen bij alledaagse dingetjes. Dit betekent dat de rol van partner verandert: in die van hulpverlener. Dit heeft gevolgen voor jullie relatie, die wordt minder gelijkwaardig, iets wat eerst wél zo was. Die minder gelijkwaardige relatie kan best lastig zijn. Of je het nu wilt of niet, je bent afhankelijk. Andersom geldt ook: je partner ziet je langzaam veranderen van partner tot patiënt. Dit kan de relatie in gevaar brengen.

Tip:

  • Praat regelmatig met elkaar. Hoe ervaren jullie jullie relatie? Probeer je te verplaatsen in je partner.
Back To Top