Skip to content

Als je MS hebt en een kinderwens, heb je waarschijnlijk veel vragen. Lukt het wel om zwanger te worden? Hoe verloopt de zwangerschap? Hoe zit het met medicijngebruik en ziektebeloop? Hoe ziet de toekomst eruit voor jou en jullie kindje?

Dit zijn moeilijke vragen waar niet altijd een eenduidig antwoord op te geven is. MS is voor iedereen anders en dat geldt ook voor zwangerschap en MS. Wel weten we dankzij jarenlang onderzoek en praktijkervaring hoe een zwangerschap vaak verloopt voor mensen met MS. We weten steeds beter waar je op moet letten, wat je kunt verwachten en waar je rekening mee moet houden.

Je leest hier antwoord op de meest gestelde vragen over zwangerschap en MS. Over zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en de kraamtijd. Lees deze informatie als je een kinderwens hebt of nog niet zeker weet of je zwanger wilt worden. Bespreek je gedachten over dit onderwerp ook met de neuroloog zodat hij of zij op de hoogte is en advies op maat kan geven.

Zo ga je goed voorbereid een eventuele zwangerschap tegemoet.

Zwanger worden

Als je een zwangerschapswens hebt, is het verstandig om een afspraak te maken met je neuroloog en/of MS-verpleegkundige. Samen bespreken jullie of dit een goed moment is voor jou om zwanger te worden.

De beste situatie om zwanger te worden is wanneer je MS rustig is. Bij actieve MS is het advies vaak om eerst te starten met andere of nieuwe MS-remmende medicatie, voordat je probeert zwanger te worden.

In overleg met de neuroloog kunnen jij en je partner een plan maken dat past bij jullie persoonlijke situatie. Hierin wordt ook rekening gehouden met leeftijd en de ernst van de MS op dit moment.

Meestal krijgen vrouwen met MS het advies te stoppen met MS-remmende medicatie voordat ze proberen zwanger te worden. Soms is het nodig om een paar weken of maanden niet zwanger te worden zodat de medicatie uit het lichaam is. In bepaalde situaties kan van deze richtlijn af worden geweken en sommige medicijnen zijn veilig om te nemen voor en tijdens de zwangerschap.

Ik zou het jammer hebben gevonden als MS in de weg had gestaan van onze wens zwanger te worden.

Meer weten over zwanger worden met MS?

Tijdens je zwangerschap

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap minder en soms zelfs helemaal geen last van hun MS. Na de vierde maand van de zwangerschap wordt het risico op een MS-aanval (schub) kleiner. Een zwangerschap heeft ook geen negatief effect op het beloop van MS op lange termijn.

Vrouwen met MS hebben geen verhoogd risico op aangeboren afwijkingen van het kind, zwangerschapscomplicaties of vroeggeboorte.

Begeleiding tijdens de zwangerschap
Zolang de zwangerschap goed verloopt en de MS rustig blijft, zijn er geen extra controles nodig. Het is wel belangrijk dat je neuroloog op de hoogte is van de zwangerschap. Het is ook verstandig de verloskundige te vertellen dat je MS hebt. Wanneer je verloskundige niet eerder een zwangere MS-patiënt heeft behandeld, overleg dan met elkaar of jullie er beiden genoeg vertrouwen in hebben dat zij of hij je begeleidt.

De verloskundige kan een medische verklaring opstellen zodat je tijdens de zwangerschap onder controle staat in het ziekenhuis. De meeste zwangere vrouwen met MS komen onder behandeling van een gynaecoloog en bevallen in het ziekenhuis.

Mocht er tijdens de zwangerschap een relapse of schub optreden, dan kan deze als het nodig is behandeld worden met methylprednisolon. Vaak wordt deze keuze gemaakt in overleg met de neuroloog en gynaecoloog. Wanneer de MS actief blijft en er meerdere schubs optreden tijdens de zwangerschap, dan kan overwogen worden om ziekteremmende medicatie te starten.

De zwangerschap ging uitermate goed. De MS bleef rustig.

Meer weten over begeleiding tijdens de zwangerschap

Na de zwangerschap

Als de zwangerschap goed verloopt, is er geen reden voor vrouwen met MS om niet op de natuurlijke manier te bevallen. Wel kunnen MS-symptomen zoals vermoeidheid, spierzwakte of spasticiteit de bevalling vertragen of vermoeilijken. Mogelijk heb je hierdoor extra hulp nodig tijdens de bevalling. Een ruggenprik kan een verstandige keuze zijn. Bespreek dit vooraf met de verloskundige en neem je overweging op in het bevalplan.

De ruggenprik of andere reguliere pijnbestrijding vormen geen verhoogd veiligheidsrisico voor vrouwen met MS en hun baby.

Ik had met de gynaecoloog afgesproken dat ik vroeg een ruggenprik mocht. Zo verliep de bevalling rustig en soepel.

Meer weten over kraamtijd en borstvoeding

Deze webpagina’s werden mede mogelijk gemaakt door Merck

Foto Martin de Bouter, illustraties Anniek Sewuster

Back To Top