Skip to content

Mannen die met een gezondheidsklacht bij een huisarts komen krijgen eerder nader onderzoek dan vrouwen. Zo blijkt uit een onderzoek van Aranka Ballering. Zij is daarmee op 3 april 2024 gepromoveerd tot doctor in de medische wetenschappen aan de rijksuniversiteit van Groningen.

In haar Groningse onderzoeksrapport signaleert zij dat vrouwen minder vaak een verwijzing krijgen naar een specialist of voor een röntgenfoto of scan. Wel krijgen ze vaker laboratoriumonderzoek. Dit verschil kan, ook als het gaat om MS, van belang zijn. Want MS komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Of er bij mensen met MS-klachten ook sprake is van zo’n verschil heeft Aranka Ballering overigens niet onderzocht. Dat verschil was er wel bij mannen en vrouwen met hartklachten.

Op 22 april 2024 is bekend geworden dat dr. Ballering haar onderzoek naar deze man-vrouwverschillen gaat voortzetten aan de universiteit van het Belgische Gent. Voor dit doel heeft ze een zogeheten Rubiconbeurs gekregen. Dat is een financiering van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) samen  met de organisatie ZonMw, bedoeld om recent gepromoveerde wetenschappers ervaring te laten opdoen aan een buitenlandse kennisinstelling. Voor het jaar 2024 zijn 17 wetenschappers hiervoor uitgekozen. Aranka Ballering is er een van.

Voor haar onderzoek in Groningen heeft Aranka Ballering – met anderen – de medische dossiers bestudeerd van ongeveer 32.000 patiënten, verdeeld over 26 huisartsen. Volgens haar wil de gevonden uitkomst niet zeggen dat vrouwen als regel minder goed door artsen worden behandeld.  Maar misschien worden mannen wel overgediagnosticeerd, stelt zij Ook houdt zij er rekening mee dat mannen zich doorgaans niet zo snel bij een dokter melden als vrouwen.

Vrouwen met RRMS

Een bijna gelijktijdig verschenen Oostenrijks onderzoeksrapport leert dat vrouwen met RRMS vaak een andere behandeling kregen van hun specialist dan mannen. Zo werd bij vrouwen met RRMS de medicatie bij vrouwen minder vaak verhoogd dan bij mannen. Los daarvan bleken veel vrouwen met RRMS die een MS-remmende behandeling hebben daar nogal eens mee te – willen – stoppen in verband met een kinderwens. In dit onderzoek zijn de gegevens vergeleken van ruim 4000 mensen met RRMS van 18 jaar en ouder met een ziektemodulerende behandeling (DMT).

Redactie MSnieuws

Bronnen:

https://nieuws.umcg.nl/w/verschillen-in-de-zorg-voor-mannen-en-vrouwen-met-dezelfde-klachten

https://www.ms.nl/onderzoek/resultaten/geslacht-is-van-invloed-op-beslissingen-over-ms-behandelingen

https://link.springer.com/article/10.1007/s00415-024-12270-y

https://www.nporadio1.nl/fragmenten/dr-kelder-en-co/9bda0640-df4d-4092-bc02-fe2a85767bdc/2024-04-20-mannenkwaaltjes-en-vrouwenpijnen

https://www.henw.org/artikelen/man-vrouwverschillen-diagnostisch-onderzoek

 

Back To Top