Skip to content

Bij een aanval van NMO(SD) moet zo snel mogelijk gehandeld worden om uitval van functies van het lichaam zoveel mogelijk te voorkomen. Vervolgens is het van belang dat de patiënt een onderhoudsbehandeling krijgt in de vorm van medicijnen.

Het belangrijkste bij een oog- en of ruggenmergontsteking is om zo snel mogelijk te behandelen met medicijnen die de ontstekingsreactie remmen. Hiermee wordt geprobeerd de schade van de ontsteking zoveel mogelijk te beperken.

Om nieuwe aanvallen te voorkomen zijn afweerremmende medicijnen nodig. Deze medicijnen onderdrukken het immuunsysteem zodat er geen nieuwe aanval kan ontstaan. Aangezien er voortdurend nieuwe ontwikkelingen in geneesmiddelen zijn, worden deze hier niet besproken. Het is verstandig vragen hierover aan je eigen neuroloog te stellen.

Behandeling van de symptomen

Door beschadigde zenuwen is het mogelijk dat er na een aanval restklachten zijn ontstaan. Deze klachten kunnen van uiteenlopende aard zijn. Zo kunnen zenuwpijn (neuropatische pijn), spasticiteit, krampen en stijfheid van de spieren, spierzwakte, blaas- en darmproblemen, problemen met seksuele functies, cognitieve problemen zoals geheugenverlies, stemmingswisselingen en vermoeidheid ontstaan.

Sommige van deze restklachten kunnen met medicatie worden behandeld zoals zenuwpijn en spierspasmen. Andere klachten kunnen worden behandeld door een uroloog, seksuoloog, psycholoog, fysiotherapeut en ergotherapeut.

  • Zenuwpijn;Dit wordt beschreven als een brandende, stekende, tintelende en/of prikkelende pijn en ontstaat door beschadigde zenuwen in het ruggenmerg.
  • Verhoogde spierspanning en spasmen;Deze ontstaan door beschadigde zenuwen in het ruggenmerg die invloed hebben op de controle over spieren. Wanneer spieren zich langdurig samentrekken worden dit spasmen genoemd. Spasmen kunnen seconden tot minuten aanhouden en kunnen pijnlijk zijn.
  • Stijfheid van spieren;Dit treedt voornamelijk op na een lange periode van inactiviteit, zoals in de ochtend na het wakker worden of een tijd zitten.
  • Spierzwakte;Dit is niet te behandelen met medicatie, maar bewegen en sporten kan de spieren versterken. Een fysiotherapeut kan hierbij helpen.
  • Gevoelloosheid;Veelal vanaf de hoogte van de laesie (ontsteking in het ruggenmerg), zoals het gevoel te lopen op wolkjes, waardoor het lopen instabiel is. Of aan handen, waardoor je o.a. voorzichtig moet zijn bij warmte en kou.
  • Blaas- en/ of darmproblemen;Deze zijn verschillend van aard. Zo kun je ongewild urine of ontlasting verliezen, maar ook juist niet meer kunnen plassen of poepen, en ook erge obstipatie kan voorkomen.
  • Seksuele problemen;Deze zijn vaak het gevolg van een lichamelijk probleem. Mannen kunnen problemen hebben bij het krijgen van een erectie of het bereiken van een orgasme. Bij vrouwen is het bereiken van een orgasme vaak een probleem vanwege het gebrek aan gevoel en gevoelloosheid. Maar seksuele problemen kunnen ook ontstaan door onzekerheid over je lichaam.
  • Cognitieve problemen;Dit kan geheugenverlies zijn, maar ook het moeilijk kunnen verwerken van informatie, niet goed kunnen concentreren, niet op woorden kunnen komen.
  • Vermoeidheid;Dit komt vaak voor. De vermoeidheid wisselt vaak per dag. Vermoeidheid kan ook een bijwerking van medicijnen zijn.

Meer weten?

Meer weten over NMO(SD)? Download dan onze flyer en/ of neem contact op met de werkgroep via nmosdwerkgroep@new.msvereniging.nl

Back To Top